Tuesday, September 8, 2015

Sabun basuh baju Shaklee (Fresh Laundry Concentrate)

Assalamualaikum & hai semua.

Pagi ini DS nak share mengenai sabun basuh baju Shaklee. Yer betul. Sabun basuh baju Shaklee yang selamat untuk cuci baju baby tu. Juga selamat untuk yang mempunyai masalah kulit sensitif.

Alhamdulillah. Minggu lepas DS dah buka bungkusan baru (rujuk foto di bawah). Setahun dah guna sabun basuh baju Shaklee. Nama saintifik sabun basuh baju Shaklee ni adalah Get Clean Fresh Laundry CONCENTRATE. Hihi. Saintifik sangat ker? Tentulah. Shaklee buat produk bukan free and easy style okeh. Dorang buat kajian dulu. Eh. Macam dah tersasar topik jer. Apa-apa jer lah. Haha.

Sekotak setahun? Korang ada tak sabun basuh baju yang tahan sehingga setahun. Tudia. Ada yang tanya.

"Betoi ka sekotak ja setahun?"

Ini lah yang DS nak kongsi dengan korang semua. Nak tahu tak DS guna macam mana sabun basuh baju Shaklee ni sampaikan bertahan setahun ?

Macam ni. Untuk mesin semi auto dengan muatan 8.5kg DS gunakan sukatan berikut.
● 1 cup dynamo
● 1 sudu besar Get Clean Laundry

Kalau korang ada pakaian dengan kotoran yang degil. Boleh juga dilutekan 1/2 sudu kecil sabun basuh baju Shaklee ni dengan air yang sedikit (anggaran satu cawan kecil) dan buat pre-wash. Korang dilutekan dalam 'spray bottle'. Semburkan pre-wash 30 minit sebelum proses membasuh dimulakan.

Kenapa ianya selamat untuk baby? Selamat sebab reason kat bawah ni :-
★ bebas toksik
★ hypoallergenic
★ semulajadi
★ bebas fosfat
★ bebas klorin



sabun basuh baju yang selamat utk bayi dan kulit sensitif
Sabun basuh baju Shaklee

Nak tahu lagi tak ?

Kebanyakan serbuk pencuci pakaian mengandungi bahan perengsa yang boleh disedut atau diserap melalui kulit - punca lazim berlakunya tindak balas alahan. Triethanolaminedodecylbenzenesulfonate merupakan salah satu bahan perengsa tersebut, dan ia disenaraikan sebagai bahan berbahaya oleh EPA dan DOT.

Sentuhan dengan bahan ini boleh merengsakan dan membakar kulit dan mata. Jika terhidu, ia akan merengsakan hidung, tekak dan paru-paru hingga menyebabkan batuk, asma dan/atau sesak nafas. Kulit yang kerap bersentuhan dengannya akan menjadi kering dan gatal serta mengalami masalah alergi kronik dan ruam.

Fresh Laundry Concentrate Tidak Mengandungi Bahan-Bahan Ini Mahupun Bahan Berbahaya Yang Lain.

Selain selamat, ianya juga berkesan dan mesra alam.

Berkesan
★ Berkepekatan tinggi
★ Hanya1 auns (11.375 liter) sudah mencukupi untuk cucian muatan sederhana
★ Sesuai untuk semua suhu, termasuk air sejuk
★ Mengekalkan warna pakaian yang putih dan menjadikan pakaian berwarna lebih berseri

Mesra Alam
★ Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan
★ Surfaktan mudah biorosot
★ Tanpa fosfat, borat, bahan perengsa
★ Bungkusan yang boleh dikitar semula
★ Tanpa bahan pewarna
★ Selamat untuk sistem septik dan pembetungan

Best giler guna sabun basuh baju Shaklee ni. Terima kasih Shaklee sebab keluarkan sabun pencuci baju dengan efek EXTRA CLEAN. Pakaian lebih bersih dengan produk yang go green. Baju putih jadi lebih putih. Baju berwarna jadi lebih berwarna. Eh eh. (*v*)

Retail Price : RM80.00 (harga lebih murah dengan join jadi ahli)

HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 WA, Telegram, Sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG

Thursday, August 27, 2015

STEROID : Apa yang anda perlu tahu?

Assalamualaikum & hai semua.  Ehem. Ada yang pelik dengan tajuk yang DS tulis tak? Cekidoutt.

Steroid.

Minggu lepas adalah minggu yang sedikit berbeza untuk DS. Macam biasa. Demam on and off. So DS ambil keputusan untuk pergi ke klinik selepas balik dari kerja. Macam biasa dapat ubat demam, alahan dan S.T.E.R.O.I.D. So, DS nak share dengan korang apa yang DS rasa semasa dan selepas pengambilan steroid. Lagi satu sebab DS nak adakan rujukan untuk diri sendiri. Nanti bila-bila boleh buka and rujuk sini balik.

Al-kisah, bila on untuk steroid selera makan DS drop mendadak. Mulalah rasa tak seronok. Apa benda lah ubat yang doktor DS bagi nih. Dah ler penat-penat iols dapatkan berat badan ideal selama setahun. Katanya DS dah imun dengan antibiotik. What? Ok. Tinggalkan bab antibiotik ni dulu.

Steroid? Apa tu?
Steroid terbahagi kepada dua jenis iaitu steroid anabolik dan kortikosteroid. Steroid anabolik merupakan steroid buatan yang bertindak seperti hormon lelaki.
Kortikosteroid pula terbahagi kepada beberapa jenis seperti prednisolone, dexamethasone, betamethasone dan lain-lain.
Klik SINI untuk penjelasan lebih lanjut tentang steroid.

Setahu DS steroid dalam kategori ubat memang ada efek yang bolehhh tahan la jugak. Rupanya ubat yang doktor DS bagi adalah dalam kategori 'kortikosteroid'.  Untuk lebih paham, DS google sendiri. Nama ubat aka steroid yang  doktor DS prescribe adalah Prednisolone. Sebutannya adalah (Pred-nisso-loan). Bila DS baca pasal steroid tu perkataan pertama DS nampak inflamation. Terus teringat pada entry yang lepas.  Bila baca pulak 'side effect' steroid tu lagilah buat DS rasa macam sedikit ngeri.. Patutlah lepas ambil dos tu body DS macam tak function. Ok. Pahammm.

Side effect yag DS rasa macam kat bawah ni yer.
  • dizziness
  • headache
  • mood changes
  • nervousness
  • trouble thinking, speaking, or walking
  • fainting
  • fatigue
  • loss of appetite
  • nausea
  • sweating
  • increased appetite
Untuk long list of the effect korang boleh refer SINI yer.

Side effect tu ada yang semasa dan selepas on steroid. Nak dijadikan cerita DS tak tak ambil MC waktu on steroid tu walaupun demam dengan suhu 39℃. Kononnya superwoman lah sangat kan haha. Opss over plak. Sebenarnya memang tak tahu tentang efek steroid ni dengan jelas. Doktor pun memang bagitahu steroid ni tak mengantuk. Soo chill jer lah kan. Sekali pergi opis melepek dari jam 9 pagi sampai 4.30 petang. Fiu fiu. Iols memang tak mengantuk tapii TAK BERFUNGSI.

Alahai, dah ler minggu tu super duper busy tambah pulak dengan preparation audit untuk ISO. Melepek dalam opis satu hal. Satu kerja apa pun tak jadi. Ohoiii. Kawan-kawan pun pelik. Sudahnya 4.30 petang baru DS mula bekerja sehinggalah jam 9 malam. Rupanya kan dos tu berkesan dan bertindak dalam tubuh selama 4 - 6 jam. Patutlah lepas shj tempoh tu macam dapat alarm dan terus segar. So pada sesiapa yang on steroid pastikan anda tahu apa yang anda ambil. Tak salah pun kalau kita google sendiri untuk tambah ilmu. Yang penting jangan memandai sendiri dan kongsi ubat dengan orang lain tanpa nasihat doktor. Bahaya!

Ais Krim.

Nak tahu tak. Bila makan steroid ni selera makan DS lain macam.

Semasa : loss appetite (macam kat list atas)
Selepas : increased appetite (refer list atas)

Day 1 lagi DS dah rasa pelik. Perut berkeroncong lagu korea laa, lagu melayu klasik laa. Tapi tak lalu nak makan. Itu semasa on steroid lah. Lepas off lain plak kisahnya. Ada satu hari tu DS berselera nak makan ais krim. Jadi, DS beli 2 ais krim Cornetto, 2 aiskrim potong perisa cempedak. Nak sangat makan ais krim kan.. Makan ler puas-puas.

Kesan steroid
Semua sedap. Jadi.. I ols makan semua lah..
Sehingga lah 2 hari lepas selera makan masih macam naga. Semalam jer macam nak kembali ke normal. Untuk hari ini tak tahu lagi. Puasa.

Beberapa hari lepas rutin makan pagi DS telah membuatkan semua kawan-kawan opis DS terkejut. Is this real you? Haha.

Selalunya makan nasi lemak sebungkus pun memang susah nak habis. Tapi lepas off steroid ni bukan setakat nasi lemak, macaroni tom yam pun DS makan. Siap dengan kerepek bawang lagi. Haiii memang selera makan lain macam ni.

Sebelum terlupa. Kat strip ubat tu ada tulis ni. 

Deltasolone
Each tablet contains: Prednisolone 5 mg

Dos DS per intake adalah 10mg Prednisolone ( 2biji per intake). Ok. Itu sahaja kisah DS dan steroid. Thank you sudi singgah dan baca kisah DS. Alhamdulillah. Sekarang DS dah on kembali pengambilan suplemen atas nasihat doktor. Tambah lagi satu suplemen yang mempunyai efek anti-inflammatory. OmegaGuard­.

Minyak ikan Shaklee
Minyak ikan Shaklee aka OmegaGuard.


HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 WA, Telegram, Sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG

Thursday, August 20, 2015

4 sebab terjadinya jeragat.

Sebab-sebab terjadinya melasma ( Jeragat )
1) Terdedah kepada cahaya matahari terik.
2) Penggunaan hormon. Contoh : pil perancang.
3) Penggunaan kosmetik / rawatan kulit yang tidak sesuai
4) Keturunan.



Sumber : http://www.drhasseenah.com/

HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 WA, Telegram, Sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG

Sunday, July 12, 2015

Betul ker Pasar Kemboja Pendang buka sampai jam 12 tgh malam ?

Assalamualaikum & hai semua. Mesti tengah kalut dengan persiapan Hari Raya yang bakal tiba kan. DS nak kongsi sedikit info dari FB penganjur Pasar Kemboja Pendang.

Almaklumlah. Ramai sangat yang kuciwa sebab Jumaat lepas tak sempat shopping kat Pasar Kemboja Pendang. Fuhhh dasyat jugak kan aura Pasar Kemboja Pendang ni. Paling best sebab ada bawal AJ.. Tapi DS tak beli pun. Sebab tak masuk list. Baik tak? Baik tak?

Jumaat lepas Pekan Pendang sesak yer. Jam baru pukul 7 pagi. Tapi Pekan Pendang dah macam Hari Raya. Pekan Pendang selalunya memang sesak setiap kali raya. DS dan famili pun turut menyesakkan diri bersama pengunjung Pasar Kemboja Pendang. Ingatkan pengunjung macam hari biasa la kan. Skali ramai daaa. Semuanya berlumba-lumba nak setelkan persiapan untuk Hari Raya yang masih berbaki hanya beberapa hari lagi. So, apa info yang penting sangat DS nak kongsi. Haha. Lupa pulak kan. Boleh baca info dibawah yer. Buat semua yang kuciwa "tak tarah nak duk" bak kata orang Kedah konpom lah suka dengan info ni.

__________________________________________________________

Pasar Kemboja Pendang beroperasi seperti biasa setiap hari Jumaat dari jam 7:00 pagi sehingga 1:00 ptg. dan 2 hari terakhir (tambahan) sebelum Raya dari jam 7:00 pagi sehingga 12:00 mlm, dapatkan pelbagai pakaian lelaki dan wanita dgn harga borong dan runcit sempena jualan perayaan Aidilfitri.



Sumber : FB Bazaar Melayu Kemboja

HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 WA, Telegram, Sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

Sunday, June 28, 2015

#DramaRamadhan : Episod 1 - 3

Assalamualaikum & hai semua. Macam mana puasa anda semua. Didoakan semua sihat-sihat selalu dan sentiasa energetik di bulan Ramadhan yer.

Puasa tahun ini DS ada hobi baru.  Menulis di FB sendiri dengan hashtag DramaRamadhan. Ni bidan terjun shj. Tetiba terasa nak menulis. By the way, #DramaRamadhan ni dah masuk episod ke - 3. So, DS compile dalam ni utk rujukan masa hadapan. Kot2 ada yang berminat nak beli dan buat drama kan. Haha. berangann. Sila jangan muntah hijau. Hihi.

Ok. Here we go. Kompilasi Drama Ramdhan dari episod 1 hingga 3. Enjoy!
_________________________________________________________________

Drama Ramadhan


Episod 1


'Kakak, pukul 7 nanti goreng popia yer'..pesan mama.

"Baik mama. Pesanan diterima" sambil tersenyum menyiapkan gulungan popia yang terakhir.

Setiap hari begitulah rutin Tania. Hanya mampu membantu menyiapkan kuih-muih ringkas sahaja buat santapan berbuka. Menu utama berbuka seringkali sudah siap terhidang di meja setiap kali Tania pulang dari kerja.

Episod 2


'Haaa.. Buat apa tu? " sergah mama
.
Klik. Klik. Klik. Tania membetulkan hasil gorengan popia.

"Kita tengah 'shoot' foto popia lah mama. Kita nak post di FB. Ramai yang tunjuk hasil air tangan dorang kat FB. Kita pun nak juga" balas Tania.

'Eh. Tak baik tau tunjuk gambar makanan bulan puasa ni. Kesian pada yang mengidam, pada yang duduk di perantauan tu lagi lah. Cukuplah sekadar kakak simpan untuk diri sendiri. Kalau nak kongsi juga boleh.... kongsi gambar tu lepas habis bulan puasa ".

Tania diam seribu bahasa. Hasratnya terpaksa dilupakan sehingga hari raya ini. Tania berfikir semula serta merenung kata-kata mama.

"Tania.. Tania.. Ko tak kesian ker pada semua yang bakal nampak foto popia rangup ko dengan warna keemasan ni. Hai la popia. Aku simpan jerlah foto ko ni yer" Tania bercakap seorang diri.

Tiba-tiba...

Episod 3


"Dah kenapa cakap sorang-sorang ni? Kakak sihat ker tak ni? Haaa ni mesti teringat orang jauh kan" adik lelaki Tania, Hazim muncul secara tiba-tiba dengan tersengih penuh makna.

'Eh eh budak nih. Banyak lah orang jauh. Ni ha tengah puji diri sendiri pasal foto popia yang rangup lagi sedap nih' Tania menunjukkan foto yang telah diedit kepada Hazim.

"Ek eleh kakak ni. Popia jer pun. Ingatkan apa tadi. Hazim nak tanya kakak ni. Raya tahun ni nak buat kuih apa? Dah ada list tak? Selalu kan kakak dah buat list sebelum Ramadhan kan. Berapa jenis kuih tahun ni? Kuih tradisi famili kita wajib tau kakak" Hazim bercakap tanpa henti dengan nada menyakat.

Tania tersenyum kelat. Masih memikirkan kuih raya untuk dihidangkan kepada sanak-saudara dan para tetamu. Tahun ini mungkin agak berbeza. Tania sedikit sibuk dengan urusan di pejabatnya. Kekangan masa dan 'mood' buat kuih raya belum kunjung tiba.

Bersambung.......


Popia Goreng Ranggup
Ni ker popia yang Tania goreng tuh? Entah.. Hihi.


HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 WA, Telegram, Sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

Wednesday, June 17, 2015

My Happy Moment @ NC 2015 - part 1

Assalamualaikum & hai semua. Alhamdulillah hari ini diberikan kesihatan yang baik. Hampir 2 minggu juga mendiamkan diri di alam maya. Hihi.

Jadi... hari ini DS nak kongsikan foto-foto best DS ketika di NC. NC adalah singkatan yang kami para SID gunakan. Nama penuhnya adalah National Conference. Setiap tahun Shaklee Malaysia akan anjurkan event ini. Sesiapa yang berdaftar sebagai SID layak menghadirkan diri ke event ini.

Shaklee
Majoriti guest speaker perempuan yer. Apa maksudnya tu. Ker korang nampak Ella jer.

Day 1 - 6 June 2015


Shaklee
Dah sampai pun.



Shaklee
Selfie dulu. Dengan caption : I'm ready hoyeah!



Shaklee
Wrist tag & name tag dah dapat. So, bolehlah masuk hall.



Shaklee
Bayar RM30 jer pun. Dapat goodies yang berharga RM100 ++ weh. Best ker best?



Shaklee
Taraaa. Ni pulak voucher RM 50. Dapat sekali taw.  Bolehlah tebus beli VIVIX untuk mama & baba. 



Shaklee
Bintang-bintang berkerlipan.


Shaklee
As usual.. Selfie separuh muka. Haha.



Shaklee
Kita minum duluuu.


Day 2 - 7 June 2015


Shaklee
I'm new master coordinator! RCA banyak-banyak sambil pejam mata.



Shaklee
One day pasti sampai ke sini! HQ Shaklee.



Shaklee
Eh eh.. 



Shaklee
Jadi model jap.



Shaklee
Tahniah korang semua. Tahun depan jumpa lagi.


HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 WA, Telegram, Sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

Sunday, May 31, 2015

#YES.. Dah tahun ke - 100. Multivitamin Shaklee : Vita-Lea


Multivitamin Shaklee 100 tahun
Sejak 1915

Assalamualaikum semua. DS doakan semuanya sihat-sihat dan ceria selalu. Alhamdulillah. Tahun ini adalah merupakan tahun yang ke 100 bagi multivitamin yang tertua didunia. Jom sama-sama jerit WOW. Untung ker untung? Best ker best?

Dahulu dikenali sebagai Vitalized Minerals. Hasil ciptaan yang berusia 100 tahun ini telah dibangunkan oleh Dr. Forrest C Shaklee. Untuk info semua beliau pernah di uji dengan masalah kesihatan semasa kecil. Apa yang telah terjadi kepada beliau semasa kecil adalah antara pencetus kepada inovasi beliau : Vitalized Minerals.

100 tahun dah usianya Vitamin Shaklee nih.

Bagi DS beliau merupakan seorang insan yang mendahului zamannya. Agak-agak kalau kita sakit boleh tak kita cipta sesuatu untuk kegunaan sehingga 100 tahun. Ermm (sambil garu dagu). Pernah di diagnos untuk hidup sehingga umur 8 tahun shj ketika beliau masih kecil. Gara-gara penyakit tuberculosis (batuk kering) yang dihidapinya beliau sering menghabiskan masa dengan berehat dan memerhatikan alam semulajadi. Kiranya beliau ni lebih gemar bersatu dengan alam daripada bermain dengan rakan sebaya.

Disebabkan penyakit beliau, keluarganya membuat keputusan untuk berpindah dari Carlisles (kawasan lombong arang batu) ke utara Iowa kerana mereka percaya rawatan terbaik untuk batuk kering adalah udara yang bersih dan segar serta rehat yang mencukupi.

Multivitamin Shaklee 100 tahun


Sesuatu yang mengejutkan telah berlaku. Haaa. Nak tahu tak? Kan doktor pernah ramalkan beliau akan hidup sehingga berumur 8 tahun shj kan. Tahun demi tahun pun berlalu. Beliau telah meningkat remaja dan ramalan doktor sebelum ini adalah sedikit tersasar. Malahan doktor beliau berpuas hati dengan tahap kesihatan beliau. Penyakit tuberculosis beliau pula adalah terkawal. Namun tahap kesihatan beliau masih tidak memuaskan dan tidak secergas remaja lain yang seusia dengannya.

1921 ketika berusia lewat 20-an beliau sekali lagi uji. Doktor telah mengesahkan beliau menghidap kanser. Beliau kemudiannya melawan kanser dengan kaedah SEMULAJADI. Sayur-sayuran, buah-buahan segar serta suplemen dengan kuantiti yang tinggi menjadi alternatif beliau. Penghujung tahun 1922 kanser beliau semakin sembuh. Kesihatan beliau semakin pulih melalui rawatan intensif berasaskan nutrisi. Beliau juga percaya bahawa nutrisi yang bagus boleh membantu orang lain untuk turut sihat.

Multivitamin Shaklee 100 tahun
Lagi kisah di artikel ini.

Hasil inovasi yang berusia 100 tahun oleh Dr. Forrest C. Shaklee telah membantu ramai insan-insan yang inginkan kehidupan yang lebih baik. Semoga lebih ramai mendapat manfaat dan lebih sihat dengan amalan pemakanan dan pengambilan nutrisi yang betul & tepat untuk keperluan tubuh. Termasuklah diri DS & insan-insan tersayang.

DS dapat mesej dari Shaklee Malaysia berkaitan ULANG TAHUN KE 100. Jadi, nak kongsikan dengan semua.

We are celebrating 100 years of the development vitalized minerals by Dr. Forest C Shaklee in 1915. Shaklee Malaysia is sharing the gift of health with all new enrollees.

Valid for May - October 2015

Lets celebrate together.

Multivitamin Shaklee 100 tahun



HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 WA, Telegram, Sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

Wednesday, May 20, 2015

Bakit.. Cik ooo... Bakit.

Oleh : Syed Mahadzir

cik... ooo cik...

bakit... cik ooo bakit...
jangan ralik...
jangan lali dok kena ulek...
jangan dema balas isi...
mu hanaih kulit...

cik...
laa zaman medeka...
banyakkkk keja kita...
nak isi wawasan negara...
jiwa kena besar...
usaha kena berlipat ganda...

cik...
kalu mu dok ralik...
mengeliat dalam kain sentong...
telor sebutir riuh sekapong...
harap hebat puko gong...
bunyi anzamat berghelong-ghelong...
sapey kiamat tak boleh untong...
tak lamat tergadai kapong...
bakit... cik ooo bakit...
jangan ralik...

cik...
dadah... ganja.. marijuana... sebok ektasi... keton...
jangan dok tebeng...
badan merana...
burok...
pucat lesi...
busok kong...
kuruh keng...
jadi bakey bernyawa...
seduit... tak berguna...
kot kalu pon e'gheng...
jangan dok salah sapa...
mu yang jeleng...
bakit... cik ooo bakit...
jangan ralik...

cik...
cara mat rempit jangan dok tighu...
taya dua angket jadi satu...
di hamat leh traffic lari berchagu...
dok cari penyakit nak masok ICU...
jatoh parek berjabuh lemu...
habih mak pak bercelaghu...
bakit... cik ooo bakit...
jangan ralik...

cik...
bangsa kita bukan gheleng...
tapi kalu mu dok buat lekeh...
habih gheta mu kena sembelih...
di londeh tinggai segheley...
bakit... cik ooo bakit...
jangan ralik...

cik...
kalu nak tinggi martabat diri...
ngaji tinggi-tinggi sapey universiti...
thu teknologi thu ICT...
segala ilmu dihujong jari...
thu siasah jaga diri...
baghu lah mu disanjong dipuji...
jadilah diri bangsa terbilang...
baghu tak beghani buli dik orang...
klu hidop kita terbilang...
baghu diri tak ghasa terbuang...
bakit... cik ooo bakit...
jangan ralik...

cik...
adat susila budaya kita...
budi bahasa kena jaga...
beradat beralong adat orang tua...
taat kat guru jangan dehaka...
baghu hidop aman bahgia...

cik...
jangan dok tighu budaya tak sehat...
habih bercelaghu kecewa masyarakat...
kachan pakai baju dok napak pusat...
sluaq ketat, ghat, botok, bulat...
kukkik kukkki suksik suksik lam gelab...
lupa diri lupa akhirat...
tup tup... haaa...
perut koi sarat koi bulat...
hat jantan bek batat...
tinggai la cik dok menanggong akibat...
mak pak tak torah nak buat...
taktau ubat kelat...
bakit... cik ooo bakit...
jangan ralik...

cik...
nak boleh medeka bukan mudah...
meleleh a mata... tubit darah...
bergadai nyawa herta punah...
berkecey tulang didalam tanah...

cik...
bumi merdeka ni kena jaga...
ni... lah pusaka hat kita ada...
klu cik dok buat tak saday ja...
chey takot satu masa...
pakat terbeliak biji mata...
baghu nak berteriak pacak kepala...
kachan nyesey tak jadi apa...

bakit... cik ooo bakit...

jangan ralik...
jangan lali dok kena ulek...
jangan dema balas isi...
mu hanaih kulik...
ingat cik...
ingat pesan chey...
ingat cik dey...

________________________________________________________________

Dah lama DS cari sajak ni. Dulu selalu dengar di Radio Kedah. Tapi tak tahu siapa yang deklamasikan sajak ni dan juga penulis sajak bakit oo bakit.. Tertanya-tanya juga apa tajuk sebenar sajak ni. DS google dan jumpa sajak ni di blog bro nih terataksenjaku. Lepas tu google di youtube. Alhamdulillah. Ada yang upload video. Klik SINI.

Jadi, DS simpan disini supaya senang nak cari dan perkongsian untuk tatapan bersama.  Terima kasih yer blogger.com merealisaikan impian-impian blogger untuk coretkan kisah-kisah penting dan benda-benda yang bernilai tinggi macam sajak ni.

Oh ya, sajak ni dalam loghat Kedah. Menggunakan bahasa hulu. Sesapa yang berasal dari Sik, Kuala Nerang dan Baling pasti paham 100% dengan sajak ni. Juga sekalung Al-Fatihah untuk penulis sajak ini. Dari beberapa sumber blogger yang lain beliau telah pergi menemui sang pencipta pada 2011.

Harimau mati meninggalkan belang
Manusia mati meninggalkan nama.


HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 wa, sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

Friday, April 10, 2015

Ayam panggang rosemary.

Assalamualaikum & salam jumaat semua. Dah lama beli pokok rosemary ni. DS terjumpa di Pekan Nat Kelang Kecik, Pendang. Orang Pendang, ceq nak habaq nih, herba inggeris pun ada tang pekan nat nih. Haha. Rare okeh!

DS beli RM10 sepasu. Memang ada sepasu ni shj. So, DS pun beli sebab dah lama cari. Sampai Cameron Highland pun cari tak jumpa pokok nih. Susah betul nak cari. Skali ada di tempat sendiri daaa. Tapi ada satu masalah kecil, tak tahu nak guna macam mana. Lol. Almaklumlah herba Inggeris. Kalau bagi serai, lengkuas, kunyit retilah DS guna. Hihi.

Resipi ayam panggang mudah dgn rosemary
Pokok Rosemary.

Tup tup ternampak daun rosemary ni dalam sos black pepper. Dorang masukan dalam sos black pepper dan juga ayam panggang. Sedap sangat!! Balik rumah terus cuba sendiri daun rosemary tu. Buat ujian rasa skit. Gigit gigit daun tuh rasa sendiri. Mak ai, mcm pedas-pedas sikit. Rasa ala-ala mint pun yer jugak tapi dengan rasa lemon.

Ok dah tau dah nak masak apa. Maka tercetuslah idea pertama.. Jeng jeng. Ayam Panggang Rosemary. Yayyy. DS masak ringkas shj. Apapun mmg sedap resipi nih (lol puji diri sendiri, sila jgn muntah hijau).

Anyway, sebelum DS terlupa resipi ayam panggang nih baik tempek resipi cetusan idea DS ni siap-siap kat sini. Utk rujukan masa depan. Ok semua, boleh rujuk resipi kat foto bawah ni. 


Resepi Ayam Panggang Rosemary.


Senang & ringkas kan kan. Next time nak cuba add on bawang putih sikit. Makan dengan pasta mesti sedap ayam nih. Yum yum. Ok semua. Selamat mencuba. Have a nice jumaah! Assalamualaikum.

HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 wa, sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

Saturday, April 4, 2015

Adik ku & migrain. Sakitnya tuh bukan disini!

[ MIGRAINE & INFLAMMATION ]


Balik dari Pasar Kemboja semalam salah seorang adik DS telah terkena serangan MIGRAIN. Ya Allah. Sakit tuh bukan disini . Tapi di merata-rata. Sebagai salah seorang bekas penghidap migrain DS selalu jawab macam ni bila ditanya tentang kesakitan migrain

"tak ingat dah la sakit tuh camna". 

Haha. Padahal DS nak clear off ingatan yang menyakitkan dan ngeri tuh. Berbalik pada kisah adik DS, bila mama bagitahu 'adik migrain' dalam minda DS memang automatik keluar & terbayang word ni shj.

INFLAMMATION

Inflammation tuh apa? Kalau korang google rata-rata akan bagitahu inflammation = keradangan. Atau bahasa paling mudah nak paham bengkak lah kot. Dulu DS memang tak paham sangat maksud perkataan inflammation nih. Sejak dua menjak nih semakin tahu sikit-sikit. Tu pun sebab pergi ke kelas nutrisi. Kalo dak memang sampai ke sudah ler teman tak paham. Hihi. Apsal keluor bahase Perak lak ni. Ok satu benda asas yang korang WAJIB paham adalah bagaimana migrain nih bekerja dalam badan manusia.
Here is the simplest version of how migraines work. The brainstem stimulates nerves causing brain inflammation. This brain inflammation irritates local nerves that feed back into the brainstem, continuing and worsening the process.
Terjemahan : Di sini adalah versi yang paling mudah bagaimana migrain bekerja . Batang otak merangsang saraf menyebabkan keradangan otak . Keradangan otak ini mengganggu saraf tempatan yang diterapkan ke dalam batang otak , berterusan dan semakin teruk proses.

The second word after inflammation is  ➳ Vivix

migrain & shaklee
Vivix.


At first memang nak bagi ubat anti-migrain pada adik. Memang ada simpan utk kes-kes kecemasan. Doktor pun ada advise utk simpan betul-betul ubat anti-migrain tu. Ni nama ubat tu utk rujukan korang  ➳ Vasograin. Tapi ada satu masalah kecik. Sangat kecik. Sampaikan DS cari satu rumah tak jumpa. Haha. Si adik tengah bertarung dengan kesakitan tuh. Si kakak ni pulak macam-macam!! Aiyoo. Dah letak kat mana pulak ubat ni.

Vasograin.


Masa itu emas. Terus masuk dapur. Buka peti ais dan ambil Vivix. Pegang botol sambil teringat lagi perkataan inflammation. Vivix nih memang ada karektor yang boleh bantu kurangkan inflammation. DS bagi sesudu kecil pada adik yang tengah terlantar kesakitan. Ikhtiar untuk adik ku. Tiba-tiba kan.. Tertumpah pulak Vivix. Tapi sikit jerlah. Sebab Vivix ni pekat. Sorry adik. My bad.

Oh ya. Sebelum terlupa, individu yg migrain ni sensitif dengan cahaya. Sebolehnya bagi dorang duduk tempat yang kurang cahaya. Juga perlahankan volume korang bila bercakap dengan orang yang tengah migrain.

Dalam pukul 3 petang DS kejutkan adik untuk makan. Mama masak moi. DS pulak masak koteow tom yam. Caah pulak masak kangkung goreng belacan. Saja jer highlight koteow tom yam pada adik. Sebab tu antara fav food adik. Dengan harapan adik ada selera nak makan. DS tunggu utk beberapa saat. Dannnn.. Adik hulurkan tangan. Paham dah. Hulur tangan tuh petanda dier nak minta tolong utk bangun. Bagus-bagus petanda adik dah sihat kah?

Tak sampai 30 minit adik dah siap mandi dan jamah moi mama + kangkung goreng belacan masakan Caah tengah hari tadi.  Alhamdulillah. Adik dah ok lah. Yayy. Kakak mu ini sangat happy. Lepas asar adik outing dengan member beliau. Sebelum keluar memang dapat ceramah free dari baba & mama.

Hati-hati adik.
Jangan drive yer.
Jadi passenger jer yer dik.

Macam-macam pesanan dari baba & mama untuk adik. By the way, post-migrain sindrom pun kena alert juga untuk penghidap migrain. Kadang nampak macam dorang dah ok. Tu luaran jer. Dalaman dorang sangat fragile. Ada juga sesetengah penghidap migrain yang alami trauma dan stress level yang tinggi akibat migrain. Ada ahli keluarga korang yang macm ni tak? DS doakan agar semua penghidap migrain dapat lepaskan diri dari belengku migrain. DS dah berjaya taw. Tapi sebelum tuh DS belum kenal Shaklee lagi. DS buat kajian sendiri dan banyakkan bacaan. InshaAllah DS akan kongsikan apa yang DS buat untuk hilangkan migrain yang dah terbelengku dari DS darjah 6. InshaAllah. Doakan yer.

migrain & Shaklee
Baca point no 2. Bagus untuk migrain.

Semoga perkongsian ini bermanfaat. Jangan biarkan diri & kehidupan anda terjejas akibat migrain. Last but not least. Keep smiling & shining.

Moi = bubur nasi

HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 wa, sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

5 perkara anda perlu tahu tentang Healing crisis @ krisis penyembuhan.

Assalamualaikum & hai semua. Hari ini DS nak story sikit pasal >Healing Crisis< aka krisis penyembuhan. Ada 5 perkara yang anda perlu tahu apabila anda mengambil sebarang suplemen atau produk yang bersumberkan bahan-bahan yang semulajadi.

Sumber : Google


Sebelum tu DS kongsikan sedikit ilmu dari buku ni (rujuk foto di bawah)

Healing crisis is a product of natural law. It comes only when you do a thing that promotes good health. The body was programmed to function in harmony with the law of nature to maintain optimal.

Krisis penyembuhan adalah "product of natural law" . Ia terjadi hanya apabila anda melakukan perkara-perkara yang menjurus ke arah kesihatan yang baik . Badan telah diprogramkan untuk berfungsi secara harmoni dengan "product of natural law" untuk mengekalkan tahap yang optimum.

Natural Healing Crisis
Sumber : Google

5 perkara yang anda perlu tahu bila anda amalkan produk-produk yang berasaskan sumber semulajadi!
  1. Anda akan merasa lebih sakit di permulaan & LEBIH SIHAT di penghujung proses.
  2. Healing crisis yang lama adalah petanda tubuh anda lemah
  3. Proses ini adalah proses untuk memulihkan diri anda dari toksin yang telah lama menghuni di dalam tubuh badan anda.
  4. Minum air bersih & bermineral dengan secukupnya.
  5. Tempoh 'healing crisis' secara umumnya ; 30 - 90 hari


80% cust DS mengalami "Healing Crisis". Manakala 20% lagi tidak mengalami sebarang krisis penyembuhan. Golongan minoriti ini mungkin telah sedia sihat atau telah bersedia untuk menerima suplemen dari jenis semualajadi. Bagi yang mengalami healing crisis, berjumpalah atau berhubung semula dengan SID pilihan anda.

Ok lah. Happy reading & enjoy your day. Readers, tolong doakan supaya DS dapat cari buku The Healing Crisis tu yer. Terima Kasih. Assalamualaikum.

HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 wa, sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

Saturday, March 28, 2015

Betul ker Basic - H Shaklee dapat tanggalkan liquid paper?

Assalamualaikum & hai semua. Hari ni seronok. Sebab DS cuti. Sabtu depan kerja. On and of. Macam tulah kitarannya selagi kerja di tempat yang sama. Nak cerita kisah bos DS dan liquid paper.  

Semua orang tahu liquid paper ni bila dah terkena pada tangan memang susah nak ditanggalkan. Betul tak? Tambahan pulak yang besar ibu jari. Boleh bayang tak? Ker nak bagi saiz utk ukur. Hihi. Lawak jer. Jangan marah.

Kebetulan dalam botol ni ada 3 titik Basic - H. DS memang spare di opis. Tujuan utama untuk sembur pd money plant (rujuk foto). Nak elak serangga datang.


Basic H tanggalkan liquid paper
Inilah botol yg mengandungi 3 titik BASIC-H. Yg belakang tu money plant.
Kebetulan pulak bos DS terkena liquid paper beberapa hari lepas. Liquid paper bocor katanya. Habis lekat di tangan. Dah letak lotion & minyak angin. Liquid paper langsung tak tertanggal. Tangan pulak bau wangi campur dgn bau minyak angin. Haha. Pening bila 2 2 tuh bergabung. Lepas tu bos minta thinner pulak. Aiyoo bos, mana ada thinner kat opis kita ni.


Yeah. Idea!!
Ting!! Tiba-tiba, keluar mentol atas kepala. Cahaya terang benderang. Dah dapat idea!! Terus offer botol ni pada bos (rujuk foto atas sekali). DS bagi untuk beliau spray pada tangan yang terkena liquid paper.

Lepas sembur dgn basic-H. WOW. Liquid paper memang clean & clear dari tangan beliau!! Sekarang DS dah ada cara baru utk guna Basic-H Shaklee ni. Syoknya bila dapat berjasa pada bos. Bos. Tahun depan bonus saya 6 bulan gaji yer. Hihi.

Korang, ni bukan overclaim yer. Ini adalah berdasarkan pada kejadian yang terjadi secara tak sengaja di opis DS. So, if korang ada Basic-H dan terkena liquid paper bolehlah cuba kaedah ni.

HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 wa, sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

Wednesday, March 11, 2015

Tambah berat dengan Shaklee - [part #1]

A Journey to IDEAL WEIGHT #4

Setahun adalah masa yang DS ambil  bagi mendapatkan BERAT IDEAL. Bukan main lama lagi yer. Orang lain dalam masa sebulan dah naik berkilo-kilo. Tak per.. DS kan orang yang sabar . Nak tambah berat atau naikkan berat >> disiplin adalah wajib. Kena bersungguh-sungguh. Ingat balik kenapa nak BERAT IDEAL? Kadang-kadang bila kita cakap nak BERAT IDEAL kita selalu tipu diri. Ini berdasarkan pengalaman DS sendiri. DS nak sangat BERAT IDEAL dan ada 3 sebab utama secara peribadi. Boleh rujuk entry ni --> A Journey To Ideal Weight #2 . Selama setahun DS buat analisa serta try & error utk program tambah berat dengan produk-produk Shaklee. Panjang pulak membebelkan.

Oklah, DS bahagikan perjalanan TAMBAH BERAT DS dengan Shaklee kepada 3 Fasa penting.

Part #1 - Beri nutrisi yang betul untuk badan.

Part #2 - Tambah berat dgn selamat & bijak.

Part #3 - Kekalkan berat badan.

Untuk entry kali ini DS hanya akan sentuh Part #1 sahaja. Setahun punya cerita haruslah korek info yang lepas-lepas supaya lengkap untuk panduan anda semua. Bagi yang serius nak dapatkan berat ideal terutama yang underweight, boleh rujuk entry dengan label A Journey to Ideal Weight. Ekslusif utk anda yang 'underweight'.

Part #1 - Beri nutrisi yang betul untuk badan.


Permulaan TAMBAH BERAT dengan Shaklee DS ambil trio ini (rujuk gambar dibawah). Jom tambah berat dengan berikan nutrisi yang sepatutnya pada diri anda. Learn from the expert! Haa gitu. Secara logiknya jika dalaman kita sihat serapan nutrien bertindak lebih efisien & efektif. 'Nutrien gap' untuk individu yang 'underweight' kadang-kadang terlampau besar.

Antara sebabnya utama adalah pengambilan kalori yang kurang nutrisi.

Apakah yang dimaksudkan dengan pengambilan kalori yang kurang nutrisi? Contohnya seperti pengambilan makanan segera, junk food (yg ni tinggi kandungan kalori tapi kurang nutrisi), air ber gas  dll. InshaAllah ada kelapangan DS huraikan bab makanan yang berkalori tinggi dan sihat. Apakah nutrisi dari Shaklee yang DS amalkan untuk fasa pertama?

Ini trio yang DS ambil sepanjang fasa pertama.

1. B-Complex (with folic acid)
2. Meal Shakes (french vanilla)
3. Vita-Lea (with iron fomula)


Tambah berat dengan Shaklee
Fasa pertama tambah berat. Lets go!!


1. B-Complex

Kenapa B-Complex penting untuk tambah berat?

Si kurus / underweight KURANG MAKAN bila stress. Ini apa yang DS sendiri lalui setelah bertahun lamanya. Bila stress memang kurang makan. Berat tak mungkin bertambah jika anda kurang makan!

Ramai kan yang ada masalah macam ni. Apa DS buat adalah » ambil B-Complex. DS pilih jenama Shaklee. Pengambilan B-Complex bukan untuk tambah selera yer sayang-sayang semua. Ramai yang kurang jelas tentang ini. Jika benar B-complex bantu tambah selera, pastinya ramai rakyat Malaysia obese gara-gara makan B-complex.

Habis tu apakah kegunaan B-complex dalam program tambah berat?
Bagus soalan tu. DS suka sejuta kali.

Pengambilan B-complex adalah untuk membantu tubuh badan & minda anda sentiasa dalam normal mood  dan juga elakkan mood yang tidak baik. Ala-ala "mood stabilizer" la.

"Bila mood tip top selera makan pun tip top juga"

Ianya juga menukarkan makanan kepada TENAGA dengan efektif. Bila makanan ditukarkan kepada tenaga, risiko untuk tambah berat bukan lemak akan tercapai.

Pernah dengar tak kes ni --> kurus tapi kolestrol melebihi paras yg sepatutnya. Ini kerana makanan tidak ditukarkan kepada TENAGA dengan efektif. Sebaliknya bertukar menjadi bentuk yang lain. Samada lemak di tubuh mahupun kolestrol dalam darah. Dapat berat ideal + dapat sakit @ berat ideal + sihat. Anda pilih yang mana?

Selain bantu kekalkan mood yang normal, B-Complex keluaran Shaklee adalah sedikit berbeza dengan jenama yang lain. Secara peribadi DS suka sebab :

  • Mood sentiasa terkawal - ini adalah disebabkan fungsi vitamin B12 yang membantu menjaga saraf. Vitamin B12 atau cyanocobalamin adalah diperlukan bagi pembuatan bahan genetik pada sel (DNA) untuk pertumbuhan dan pembesaran. Pembentukan sel darah merah oleh sum-sum tulang adalah bergantung pada vitamin ini. Ia menolong memelihara sel saraf dan sel darah merah.  Ia juga terlibat dalam penggunaan folik asid dan karbohidrat dalam makanan. Asid hydroklorik melepaskan vitamin B12 di dalam perut ketika proses penghadaman. Selepas itu ia bercantum dengan sejenis bahan yang dipanggil  faktor intrinsik (IF) sebelum ianya diserap ke dalam darah. Vitamin B12 juga perlu untuk memelihara sistem saraf yang sihat.

  • Berkesan - sejak amalkan B-complex dari jenama Shaklee istilah sakit kepala macam dah terdelete secara automatik dalam sistem DS. Suatu ketika dahulu DS juga merupakan pengidap migrain dari jenis klasik. Walaupun migrain dah hilang, sakit kepala shj yang masih suka nak menziarah dalam sistem badan DS ni. Alhamdulillah B-complex dari jenama Shaklee memang best. Mood pun terkawal. Kadang-kadang sakit kepala jugak, selepas upgrade dos B-complex alhamdulillah ok. Sebelum ini memang DS dah amalkan nutrisi yang mengandungi B-complex dari jenama lain.

  • Murah - Sebiji tak sampai pun 50sen. Itu harga runcit. Kalau korang jadi ahli lagi murah. Dahlah murah dapat vitamin dari syarikat nutrisi yang dah bertapak 50 tahun di pasaran dunia!
tambah berat dengan Shaklee
My mood stabilizer.


2. Meal Shakes

Apa fungsi Meal Shake dalam program TAMBAH BERAT?

  • Memberikan nutrisi yang lengkap untuk badan dalam bentuk minuman.
  • Bantu tambah / naikkan selera makan (ini adalah berdasarkan pengalaman DS sendiri)

Orang yang kurus / underweight ni kadang-kadang dorang susah sangat nak makan kalori yang mencukupi dan sihat. Bila kurang makan kalori, secara automatik berat pun tak bertambah. Macam tak kena jer 'makan kalori' Haha.. Tukar ayat sedap sikit. PENGAMBILAN KALORI. Haa kalau pengambilan kalori kurang macam mana nak tambahkan berat? Pengambilan kalori yang tepat amat penting. Untuk tambah berat badan, kalori adalah berbeza bagi setiap individu. Boleh rujuk SINI untuk kaedah pengiraan kalori harian anda supaya mudah untuk anda pantau pengambilan kalori harian dengan tepat! Pssss kenaa baca entry tu sampai habis yer. Sebab kisah kalori tu berada di hujung-hujung entry tu. Jangan miss ok.

Tambah berat dengan Shaklee
MealShake dgn rasa 'french vanilla'

Jom sambung balik kisah tambah berat dengan Shaklee ni. Ingat yer. Misi kita adalah memberikan nutrisi yang betul pada badan. Ada yang tertanya-tanya.

"minum MealShake selera makan BERTAMBAH, betul ker? Kenapa ada sesetengah orang minum tak bertambah pun selera"

Suplemen keluaran Shaklee adalah dari sumber yang SEMULAJADI. Setiap orang akan mengalami kesan yang berbeza. Pernah dengar perkataan "healing crisis" tak? Inilah yang terjadi kepada kebanyakkan individu underweight sebenarnya. Selera makan bertambah selepas pengambilan suplemen adalah sejenis 'healing crisis' yang memberi petanda sel-sel dalam badan sedang diperbaharui. Atau dengan kata lain badan korang tak sihat aka sel-sel dalam badan kurang sihat. Tu sebab berat susah nak naik. Bila badan tak sihat serapan nutrisi akan jadi sedikit loose. Ada kan yang makan banyak tapi mashaAllah masih susah naikkan berat badan. Di sinilah peranan MealShake sebenarnya. Bantu naikkan nafsu makan dan seterusnya memberikan nutrisi untuk tubuh badan anda. 2 dalam 1.

Meal Shake juga hidangan lazat, berkhasiat dan mudah disediakan yang pasti digemari oleh seisi keluarga:

  • Sarapan segera penuh berkhasiat
  • Sajian yang lazat, murah dan cepat disediakan
  • Makanan segera untuk dinikmati oleh semua
  • Snek yang sungguh sedap dan boleh diambil pada bila-bila masa
  • Sajian ideal yang rendah kolesterol, lemak dan natrium
Kalau korang perasan DS banyak kali tulis perkataan ni >> kalori<< Perasan tak? Hahaha. Kalo tak perasan sah korang baca dengan tergesa-gesa. Fokus. Fokus. Nak tambah berat minda pun kenalah fokus!

Fokus dengan hala tuju anda!

3. Vita-Lea

Vitamin yang dah berusia 100 tahun di muka bumi! Dulu dalam bentuk cecair. Vita-Lea adalah suplemen yang wajib untuk yang nak tambah berat. Sesetengah orang gelarkanya "killer product" Shaklee. Kenapa? Kerana ianya adalah multivitamin beserta iron aka zat besi yang sangat penting utk pembentukan darah dan sel. Nampak tak perkataan sel. Disinilah kepentingan Vita-Lea untuk anda yang nak tambah berat. Bantu menjaga sel-sel tubuh supaya sihat. Bila sel sihat automatik badan anda pun sihat & bertenaga !!

Bila badan sihat automatik nutrisi pun diserap dengan efektif. Barulah anda dapat bantu tubuh untuk ke peringkat seterusnya.

tambah berat dengan Shaklee
The perfect multi!


Disamping itu Vita-Lea juga penting untuk fungsi-fungsi yang lain.


  • Mengandungi beta karotena yang membantu dalam mengekalkan pertumbuhan, penglihatan dan pembinaan tisu.
  • Biotin dan asid pantotenik membantu untuk memetabolismekan lemak dan karbohidrat dalam tubuh
  • Vitamin B12 membantu dalam pembentukan sel-sel darah merah
  • Vita-Lea membantu anda refresh kembali & bertenaga selepas berbuka. Kekal segar & bertenaga. Insha Allah.


tambah berat dengan Shaklee
Fokus! Fokus!

Ok. Itu sahaja. Next >>  Tambah berat dengan Shaklee- [part#2] - Tambah berat dgn selamat & bijak!!

  1. Info vitamin & fungsinya.
  2. FB Shaklee Malaysia.
  3. FB Diyana Sakura
  4. Bengkel Nutrisi Shaklee
HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 wa, sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

Wednesday, February 25, 2015

5 sebab anda perlukan Set Penghadaman Shaklee (Digestive Health Set)

Assalamualaikum semua. Cantik, sihat dan segar hendaknya. Hari ini DS nak 'introduce' pada anda semua set penghadaman (digestive health set) yang disarankan oleh Shaklee. Rata-rata masalah dan penyakit datang dari perut.. Setuju tak? Almaklumlah. Malaysia kan kaya dengan pelbagai makanan. Masakan ala barat, china, melayu, siam, indonesia dll. Just name it. Semuanya ada kat negara kita kan. Ok tak nak merapu lebih sangat. Jom fokus pada tajuk utama.

5 sebab anda perlukan Set Penghadaman Shaklee (Digestive Health Set).

  1. Sistem penghadaman anda kurang efisien. 
  2. Masalah sembelit.
  3. Masalah mulut berbau / badan berbau. 
  4. Masalah mengidam makanan (cravings). 
  5. Perut berangin, kembung, gastrik dll.

Set Penghadaman Shaklee
Digestive Health Set
Sistem penghadaman yang lemah petanda anda perlukan rehat.... Tapi tidak dengan Set Penghadaman Shaklee (Digestive Health Set). Ewah. Pinjam suara Sheila Majid dlm iklan strepsil jap. Hihi.

Masalah sembelit, mulut berbau, 'cravings' perut beranginn & kembung biasa dialami oleh kebanyakkan dari kita. Jika anda mempunyai masalah seperti diatas DS sarankan untuk anda Set Penghadaman Shaklee (Digestive Health Set). Jom cegah sebelum parah.

Set Penghadaman Shaklee (Digestive Health Set) mengandungi 4 produk yang terdiri daripada
Peppermint-Ginger Plus, HerbLax, Alfafa Complex & ESP.

1. Peppermint-Ginger Plus.
DS suka bawa suplemen Peppermint-Ginger Plus (PGP) waktu bermusafir. Untuk kes kes loya dalam perjalanan. Ehh bukan utk DS taw. Tapi untuk org sekeliling. DS kalau bermusafir memang ok sangat. Jalan macam ular kena palu pun masih boleh baca buku. Hihihi. Five skit utk sesapa yang sama macam DS.

PGP bertindak melegakan dan menenangkan perut anda dengan khasiat semula jadi dengan rumusan empat jenis herba pilihan.

  • Jintan manis 
  • Jintan hitam 
  • Pudina (peppermint) - herba yang dapat melancarkan sistem pencernaan serta berkesan untuk melegakan dan menyelesakan perut.
  • Halia (ginger) - herba yang sangat berkesan untuk menyihatkan saluran pencernaan dan melegakan ketidakselesaan perut secara semula jadi.
Menariknya tablet Peppermint-Ginger Plus ini boleh dihancurkan dan dicampurkan ke dalam air mendidih untuk dijadikan minuman herba asli. Apa rasanya? Cuba dulu baru tahu. Yang pasti selepas pengambilan PGP memang keluar angin dari badan. Antara sebab utama adalah kandungan HALIA di dalamnya. Nak bawa halia segar mentah mentah macam tak mungkin jer kan. Inilah alternatif terbaik. 10 Bintang lah utk PGP ni.

* Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.
    2. Herb-Lax™ 
    Herb-Lax Shaklee mengandungi adunan pelbagai herba yang sering digunakan secara tradisional untuk melegakan sembelit dan melancarkan fungsi usus.*

    Herb-Lax™ bertindak secara lembut bagi membantu anda menangani masalah pembuangan air besar yang mungkin dialami sekali-sekala.

    Jangan makan Herb-Lax di siang hari melainkan anda memang sentiasa berada berhampiran dengan tandas. Kalau tak percaya try lah makan. Hihi. Kalau nak cuba atas risiko sendiri yer.

    Bagi anda yang mengahadapi masalah pembuangan air besar yang tidak konsisten pasti tersenyum. Yer lah kan. Dari membuang sekali dalam 3 hari hari pembuangan najis lebih lancar! Lancar tu macam mana. Aiyoo nak bagitahu jugak ker. Lancar tu maksudnya najis tuh tak keras dan tersekat. Sebaliknya lembut dan smooth shj keluar dari badan korang. Haa gitu.

    Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang berisiko menghidap lupus eritematosus sistemik (SLE) hendaklah berbincang dengan doktor mereka sebelum mengambil produk ini.

    Tidak mengandungi perisa atau pewarna tiruan, pemanis atau pengawet
    * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.

    3. Alfafa Complex
    Alfafa Complex adalah antara produk Shaklee yang mempunyai Alkali tertinggi di antara semua produk Shaklee. Jadi tidak hairanlah ramai yang sukakan prestasi Alfafa ini.

    Ada apa dengan Alfafa ini. Kalau anda semua nak tahu, kebanyakkan dari kita mempunyai badan yang berasid. Badan yang mempunyai asid yang berlebihan akan menyumbang kepada pelbagai penyakit lain. Ahaa termasuklah penyakit yang berkaitan dengan masalah kesuburan. DS sertakan status FB Dr Zubaidi Hj Ahmad yang bertarikh 24 Januari.

    Seorang pesakit saya yang telah berkahwin 5 tahun akhir telah berjaya hamil, setelah meninggalkan tabiat minum air berkarbonat (air gas) selama 3 bulan.

    Alhamdulillah.

    Air bergas = TINGGI ASID + TINGGI GULA.

     Bagaimana produk ini boleh membantu sistem penghadaman? Good question.

    "Acid / alkaline Imbalance can weaken your body ORGANS and bones, and lead to variety of serious disease. In fact, most of us are "over acid" in our body."

    Perhatikan perkataan >organs< . Usus dan perut adalah sebahagian organ didalam badan yang penting untuk sistem penghadaman. Dengan kuantiti yang betul dan berterusan anda dapat bantu keadaan asid yang berlebihan didalam perut. InshaAllah. Yang penting konsisten.

    Produk ini mengandungi alfalfa (Medicago sativa). Individu yang berisiko menghidap lupus eritematosus sistemik hendaklah berbincang dengan doktor mereka sebelum mengambil produk ini. Jika anda hamil atau menyusukan anak, sila dapatkan nasihat daripada pakar penjagaan kesihatan profesional anda terlebih dahulu.

    Tidak mengandungi perisa atau pewarna tiruan, pemanis atau pengawet.
    * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit

    4. ESP
    Asas pembinaan sel adalah --> PROTIN

    Diperlukan untuk membaiki tisu dan pembinaan tisu baru. Setiap sel memerlukan protin untuk mengekalkan kehidupan. Protin juga merupakan bahan utama yang digunakan untuk "menggantikan" sel-sel mati. Nak perbaiki tisu apa? Semesti semua tisu dalam badan korang termasuklah yang berkaitan dengan sistem penghadaman (perut & usus).

    ESP membekalkan tenaga berpanjangan dengan kebaikan protin berkualiti tinggi daripada tumbuhan
    Serbuk ESP Shaklee merupakan sumber protin soya yang lengkap, iaitu 14 gram protin soya bukan GMO berkualiti tinggi termasuk sembilan asid amino penting yang diperlukan untuk proses sintesis protein tubuh.

    Jangan terkejut kalau DS bagitahu ESP selamat utk pesakit gout. Serbuk protin soya Shaklee non GMO aka ESP keluaran Shaklee adalah tidak berasid. Semestinyalah selamat bagi pesakit gout.

    Berbanding protin daripada sumber daging, telur dan tenusu, ESP juga mengandungi kandungan lemak yang rendah tanpa laktosa dan kolesterol.

    • Menyediakan sumber tenaga berkekalan dan membantu menahan rasa lapar
    • Mengandungi lima vitamin B penting, separuh daripada Nilai Harian kalsium, serta isoflavon soya. Kajian menunjukkan bahawa soya dapat membantu menyeimbangkan semula hormon semasa tempoh peralihan menopaus*
    • Protein soya bukan GMO ini dihasilkan di bawah Program Pengekalan Identiti atau Identity Preservation Program (IPP), di mana proses penanaman hingga pemprosesan kacang soya dipantau dengan teliti dan dilakukan dalam keadaan terkawal
    * Produk ini bukan bertujuan untuk mendiagnosis, merawat, menyembuhkan atau mencegah sebarang penyakit.


    Kebaikkan set penghadaman Shaklee
    Kebaikkan setiap produk yang perlu anda tahu.


    Last but not least, DS simpulkan Kebaikkan Set Penghadaman Shaklee (Digestive Health Set) secara umumnya untuk anda semua :-

    ♥ melegakan sembelit
    ♥ meningkatkan kesihatan sistem penghadaman
    ♥ menyokong kesihatan usus
    ♥ membantu mengurangkan masalah berat badan berlebihan
    ♥ melegakan perut yang tidak selesa.

    Sumber rujukan :
    1. Shaklee Malaysia
    2. Bengkel Nutrisi Shaklee.
    3. FB Dr. Zubaidi Hj Ahmad


    HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 wa, sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG.

    Wednesday, February 11, 2015

    Shaklee & Anugerah The BrandLaureate 2014-2015

    Semalam Shaklee Malaysia telah mendapat pengiktirafan "The BRANDLAUREATE Awards". Untuk kategori "Best Brands in MLM-Nutritional Suplements". Alhamdulillah & syukur. Tahniah buat semua staff Shaklee Malaysia dan SID di seluruh Malaysia.  Anugerah yang berprestij dan bertaraf dunia. Clap. Clap. Ds & team tumpang bangga dengan pencapaian ini.


    ABOUT THE BRANDLAUREATE

    Creating Waves In The World of Brands & Branding. The BrandLaureate Awards represents 
    the very best that the world of branding has to offer. The pewter trophy, plated in 24k gold and 
    adorned with the very finest swarovski crystal, signifies the success of the 
    winning brands and the pursuit of brand excellence.

    Shaklee : Best Brands in MLM - Nutritional Suplements.

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    DS & team sangat berbesar hati dengan penganugerahan ini. Semoga Shaklee Malaysia terus maju. DS lampirkan mesej dari FB Presiden Shaklee Malaysia, Victor Lim.

    Yess!! We made it.

    Brand Laureate Award

    I'm proud to announce that Shaklee has been awarded the Brand Laureate Awards 2014-2015 for Corporate Branding - MLM. Shaklee is the only MLM company received this award.
    The winners of The BrandLaureate Awards are selected based on a 300-point selection criteria consisting of brand strategy, brand culture, integrated brand communications, brand equity and brand performance. Shaklee is the winner.

    I would like to take this opportunity to congratulate all the Shaklee families as this is our achievement and this award is belonged to everyone in Shaklee families. I'm very proud to be part of this big family. Nothing better than winning an award to kick start the year of 2015.

    As the winner of the Brand Laureate Award, we have the responsibility to help and support more Malaysians to stay in the healthier lives and live in the better lives. Let us continue to work hand in hand to bring Shaklee to the next level and continue to be the best MLM brand in Malaysia.

    "I wanted a company that would improve the lives of everyone it touched.” - quoted by Dr. Shaklee

    See you at the top.

    Best!!

    Smile!

    ---------------------------------------------------------------------------------------------------------------

    Nah belanja korang satu pic DS & VL. Tetiba jer kan.. Haha.. Peace & smile.

    Me & Mr President of Shaklee Malaysia, Victor Lim.

    HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 wa, sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM.