Saturday, October 1, 2016

Pasar Kemboja Pendang, Kedah 2016

Assalamualaikum & hai semua. Pastinya ramai yang tertanya-tanya mana hilangnya jejak-jejak DS di Alam Maya. Tak hilang kemana pun. Cuma sibuk dengan kerja sahaja, Alhamdulillah masih diberi lagi kesempatan untuk menulis blog yang dah lama bersawang.

Semalam DS berpeluang ke Pasar Kemboja Pendang. Jadi DS ada mengambil sedikit gambar untuk ditunjukkan kepada semua pembaca. Hopefully korang semua suka yer. Terutama buat korang yang jauh tu. Oh ya, lokasinya Pasar Kemboja Pendang ni masih sama taw. Boleh rujuk DI SINI.

Tadaa. 1st picture utk tatapan korang. Ni design terbaru. DS sembang-sembang dengan owner kedai ni. Sebab kebanyakkan design beliau agak cantik dan menepati citarasa DS. Sembang punya sembang last-last beliau minta no hp. Sebab DS ada kongsikan beberapa info berguna untuk beliau. Ewahh. Dah macam "informer" pula kan. Biasalah kan orang bisnes ni. Info-info berkaitan pasaran setempat dan hal-hal berkaitan "customer behaviour". Disebabkan banyak design yang memukau pandangan mata maka DS pun belek-belek dan test. Nasib baik owner tu tak marah. Mana tak nya. Belek dekat sejam tapi tak beli pun. Sambil-sambil bertukar pandangan dan info bisnes. Sempat juga DS berikan beliau kad bisnes DS.  

tudung bawal
Cantik tak tudung bawal ni?

Di Pasar Kemboja Pendang ni ada banyak peniaga yang menjual kain pasang atau sesetengah orang pangil kain ela. Design pun lawa-lawa dan semestinya denga harga yang kebabom meletops. Design awan larat, design ala-ala batik, design ala-ala geometri. Alahai macam-macam hado dik.

pasar kemboja pendang
Kain Pasang / Kain Ela


Ada juga yang menjual baju yang telah siap dijahit. Macam ni ha.

pasar kemboja pendang
Sweet kan gabungan warna pink & kelabu ni.

Buat penggemar jubah pun ada banyak pilihan. Kalau korang rajin berjalan dan 'tour' Pasar Kemboja Pendang ni, korang boleh dapat jubah, kain pasang dan baju kurung yang sama design dan kaler. Itupun kalau korang memang mempunyai kekuatan untuk marathon lah kan. Wah wah ada yang dah tercabar tu.

pasar kemboja pendang
Jubah.

Pasar Kemboja Pendang juga ada menjual kain sembahyang pasang siap (ready made) dengan harga yang mampu milik. Dengan pelbagai pilihan kain dan design.

pasar kemboja pendang
Kain sembahyang dengan pelbagai pilihan.

 

Dan bermacam-macam lagi.

pasar kemboja pendang
Skirt dengan pelbagai corak.


pasar kemboja pendang
Baju kurung ready made.



pasar kemboja pendang
Baju kurung ready made dengan design dokoh.


pasar kemboja pendang
Pelbagai pilihan jubah viscose.


pasar kemboja pendang
Kain pasang / Kain ela dari fabrik jenis cotton.


pasar kemboja pendang
Gandingkan dengan cardigan pun ok ni.


pasar kemboja pendang
Ini pun spesis tudung bawal juga.

 
Opss. DS lupa lah nak ceritakan kisah kad yang DS bagi pada owner gerai tudung bawal tadi. Kad apa yang DS bagi pada beliau? Korang yang selalu beli produk-produk Shaklee dengan DS mesti dah tau kan. Tepat skali. DS bagi bisnes kad Shaklee lah. 

Akhir sekali sebelum balik DS singgah membeli taufu fah dan juga air soya. Ok semua. Terima kasih sudi singah blog DS. Semoga sentiasa Cantik, Sihat & Segar. Assalamualaikum & have a good day ahead. Nah DS jamu korang semua dengan pic Taufu-fah.


pasar kemboja pendang
Taufu-fah.

Saturday, June 4, 2016

Selamat tinggal TDM [part 1]

Assalamualaikum. Rasanya belum terlewat untuk DS kongsikan cerita kehidupan yang penuh dengan warna-warni. Coretan kehidupan di rumah sewa lama. Happy reading everyone.
__________________________

Selepas kerja aku bergegas singgah rumah sewa lama. Ambil saki baki barang-barang. Sebab dah janji dengan insan yang lead umah tu.

Sekarang, hanya tinggal kenangan. Bermula esok tiada lagi bayaran Astro yang asyik membelenggu aku dan sepupu. Tiada lagi perjanjian yang tidak beretika oleh seseorang. Tiada lagi keraguan akibat tempat letak kereta yang agak jauh dari rumah. Bab parking ni agak tragik sebab minggu terakhir kereta housemate aku hilang. Tiada lagi bilik yang ber 'ventilation-kan' bilik air. Tiada lagi suara anjing yang menyalak tak kira masa (kdg kesian pun ada kat dia, sbb dia duk tang tu ja, owner x bawak pi jalan2 pun). Juga ayam belanda dan ayam2 yg berkokok tak kira masa. Kadang rasa macam duduk sebelah zoo pun iya jugak. Dan bermacam-macam lagi kisah dan ceritera. Kalau tulih sini boleh jadi novel kot. Haha.

Sebelum balik ke tempat baru, aku sempat singgah menyembang dengan makcik-makcik dan pakcik di rumah berdekatan. Bagitaw yang aku dah last hari ni. Dan tentunya untuk mengucapkan terima kasih atas perhatian mereka sepanjang aku berada di lorong tersebut. Juga sebagai sambungan ukhuwah, aku hulurkan bisnes kad Shaklee aku. Kot depa rindu bolehlah call aku. Hihi.

And now. Time to change. Past is past. Move on with new house, new life, new environment, new neighborhood. And Alhamdulillah a better place and for sure a new adventure for me. Last but not least, its not what you eat. But.. what eat you inside. Paham ker? Hihi.
.
Diyana Sakura
31 May 2016
Taman Desa Meranti,
Sungai Petani, Kedah.

Monday, March 14, 2016

5 tip tangani krisis dengan bijak.

Assalamualaikum & hai semua. Lamanya DS tidak menulis disini. Alhamdulillah malam ini diberi kesempatan untuk menulis.

Malam ini DS nak kongsikan beberapa tips. Kisahnya bermula siang tadi. Salah seorang sahabat DS yang sedang menghadapi krisis kehidupan meminta nasihat dan pandangan. Auww rasa macam motivator plak. Beliau minta pandangan DS tentang krisis kehidupan yang sedang dihidapinya. Jadi DS kongsikan beberapa tips. Semoga bermanfaat untuk semua.

Bagaimana menangani krisis dengan bijak.

1. Fokus pada penyelesaian.
Tarik nafas sedalamnya dan beri ruang pada diri sendiri untuk berfikir. Bila anda lebih tenang maka anda dapat memberikan ruang pada diri untuk berfikir. Berfikirlah sedalamnya untuk sebuah penyelesaian.

2. Jangan lari dari krisis.
Sebaiknya hadapilah krisis walau seteruk dan seperit mana pun. Yakinlah yang krisis itu hadir dengan hikmah yang tersendiri. Anda mungkin bakal bertarung dengan masa utk memahami hikmahnya. Sabar dan keep on moving.

3. Fahami kenapa krisis itu berlaku.
Apabila berlaku krisis kebanyakkan dari kita lebih tertumpu kepada mencari kesalahan dan kadangkala kebaikkan. Apakata ubah kebiasaan ini dengan memahami dahulu kenapa atau apakah pencetus krisis itu sendiri. Jika anda adalah individu yang mencetuskan krisis mohon maaf pada pihak yang satu lagi. Jika anda tidak bersalah sekalipun tiada salahnya memohon maaf. Jangan keruhkan keadaan.

4. Berdiam diri lebih baik.
Dalam sesebuah krisis akan wujud sebuah gelombang yang sangat dasyat. Dengan teknologi yang serba canggih  juga banyak benda yang bakal tersebar dengan pantas. Elakkan diri dari menulis hal-hal berkaitan krisis anda di laman maya. Jaga adab dan respek pada diri sendiri. Anda pasti tidak mahu menambahkan ladang dosa bukan. Sekali lagi sabar dan keep on moving.

5. Perbanyakkan berdoa & berfikiran positif.
Bagi individu muslim, anda boleh perbanyakkan istigfar dan bersedekah Al-fatihah kepada pihak yang lagi satu. Ingat. Al-fatihah bukan utk disedekahkan kepada kepada orang mati sahaja.

Sekian dulu untuk malam ini. DS doakan apa sahaja krisis anda tanganilah dengan berhemah. Sekali lagi pesan DS "sabar & keep on moving". Doakan juga agar DS berjaya di tempat baru. Terima kasih.

💗💗
Diyana Mohamed.
9.24pm 14 Mac 2016
Sungai Petani, Kedah.

Tuesday, September 8, 2015

Sabun basuh baju Shaklee (Fresh Laundry Concentrate)

Assalamualaikum & hai semua.

Pagi ini DS nak share mengenai sabun basuh baju Shaklee. Yer betul. Sabun basuh baju Shaklee yang selamat untuk cuci baju baby tu. Juga selamat untuk yang mempunyai masalah kulit sensitif.

Alhamdulillah. Minggu lepas DS dah buka bungkusan baru (rujuk foto di bawah). Setahun dah guna sabun basuh baju Shaklee. Nama saintifik sabun basuh baju Shaklee ni adalah Get Clean Fresh Laundry CONCENTRATE. Hihi. Saintifik sangat ker? Tentulah. Shaklee buat produk bukan free and easy style okeh. Dorang buat kajian dulu. Eh. Macam dah tersasar topik jer. Apa-apa jer lah. Haha.

Sekotak setahun? Korang ada tak sabun basuh baju yang tahan sehingga setahun. Tudia. Ada yang tanya.

"Betoi ka sekotak ja setahun?"

Ini lah yang DS nak kongsi dengan korang semua. Nak tahu tak DS guna macam mana sabun basuh baju Shaklee ni sampaikan bertahan setahun ?

Macam ni. Untuk mesin semi auto dengan muatan 8.5kg DS gunakan sukatan berikut.
● 1 cup dynamo
● 1 sudu besar Get Clean Laundry

Kalau korang ada pakaian dengan kotoran yang degil. Boleh juga dilutekan 1/2 sudu kecil sabun basuh baju Shaklee ni dengan air yang sedikit (anggaran satu cawan kecil) dan buat pre-wash. Korang dilutekan dalam 'spray bottle'. Semburkan pre-wash 30 minit sebelum proses membasuh dimulakan.

Kenapa ianya selamat untuk baby? Selamat sebab reason kat bawah ni :-
★ bebas toksik
★ hypoallergenic
★ semulajadi
★ bebas fosfat
★ bebas klorin



sabun basuh baju yang selamat utk bayi dan kulit sensitif
Sabun basuh baju Shaklee

Nak tahu lagi tak ?

Kebanyakan serbuk pencuci pakaian mengandungi bahan perengsa yang boleh disedut atau diserap melalui kulit - punca lazim berlakunya tindak balas alahan. Triethanolaminedodecylbenzenesulfonate merupakan salah satu bahan perengsa tersebut, dan ia disenaraikan sebagai bahan berbahaya oleh EPA dan DOT.

Sentuhan dengan bahan ini boleh merengsakan dan membakar kulit dan mata. Jika terhidu, ia akan merengsakan hidung, tekak dan paru-paru hingga menyebabkan batuk, asma dan/atau sesak nafas. Kulit yang kerap bersentuhan dengannya akan menjadi kering dan gatal serta mengalami masalah alergi kronik dan ruam.

Fresh Laundry Concentrate Tidak Mengandungi Bahan-Bahan Ini Mahupun Bahan Berbahaya Yang Lain.

Selain selamat, ianya juga berkesan dan mesra alam.

Berkesan
★ Berkepekatan tinggi
★ Hanya1 auns (11.375 liter) sudah mencukupi untuk cucian muatan sederhana
★ Sesuai untuk semua suhu, termasuk air sejuk
★ Mengekalkan warna pakaian yang putih dan menjadikan pakaian berwarna lebih berseri

Mesra Alam
★ Rumusan semula jadi daripada sumber yang mapan
★ Surfaktan mudah biorosot
★ Tanpa fosfat, borat, bahan perengsa
★ Bungkusan yang boleh dikitar semula
★ Tanpa bahan pewarna
★ Selamat untuk sistem septik dan pembetungan

Best giler guna sabun basuh baju Shaklee ni. Terima kasih Shaklee sebab keluarkan sabun pencuci baju dengan efek EXTRA CLEAN. Pakaian lebih bersih dengan produk yang go green. Baju putih jadi lebih putih. Baju berwarna jadi lebih berwarna. Eh eh. (*v*)

Retail Price : RM80.00 (harga lebih murah dengan join jadi ahli)

HUBUNGI SAYA | Diyana | 013 447 0711 WA, Telegram, Sms | diyana1223@gmail.com untuk mengetahui dengan lebih lanjut mengenai produk-produk Shaklee serta peluang menjana pendapatan bersama saya & TEAM GSG